Lucia

Den högtid som kallas Lucia har lång tradition inom den kristna världen. Den är uppkallad efter ett helgon: Sankta Lucia. Det finns källor som menar att hon varit en historisk person som levt på Sicilien och där utsatts för martyrdöden kring år 310. Hennes straff ska ha utfärdats då hon konverterat till kristendomen efter att en ängel uppenbarat sig för henne. När hon sedan vägrade överge sin religion som vid denna tid var förbjuden på Sicilien (ingick vid denna tid i Romarriket), dömdes hon till döden.

Idag är Lucia förknippad med en flicka klädd i vitt långt linne och ljuskrona. De ljus som Lucia har fästat runt huvudet har en symbolisk betydelse som refererar till legenden om den eld som vägrade att brinna när man försökte bringa henne om livet genom att tända eld på henne. Det finns också en annan historia som berättar att ha ljusen fästa kring huvudet var en nödvändighet då Sankta Lucia ledsagade kristna ned i Roms katakomber för skydd och då behövde ha både händerna fria. Själva ordet Lucia är härlett från det latinska lux för ljus.

Lucia och tärnorTraditionen att fira luciadagen den 13 december är till viss del ett svenskt påfund som spridit sig till andra nordiska länder och även vissa av de europeiska. I USA firas Lucia i stater med många svenskättlingar. I Italien firas Lucia, fast då i en annan tradition, vilket inte minst utmärks av att Lucia där har två högtidsdagar, även en i maj.

En lista över vanliga Luciasånger:
Natten går tunga fjät
Goder morgon i denna sal
Staffansvisan
Santa Lucia
Staffan var en stalledräng

Artikel av Katolik.nu

Bilden ovan är tagen av Claudia Gründer.

Annons
Annonsbild