Franciskus

Franciskus har varit påve sedan den 13 mars 2013 efter att Benedictus XVI abdikerat. Franciskus som föddes vid namn Jorge Mario Bergoglio 1936 i Argentina är den första sydamerikanska påven.

Efter att ha prästvigts vid 32 års ålder skulle han några år därpå leda Jesuitorden i sitt hemland. År 1998 skulle han utnämnas som ärkebiskop av Buenos Aires och tre år senare skulle han också utses som Kardinal, vilket är det näst högsta ämbetet i den Romersk-katolska kyrkan.

Utnämning till Påve
Franciskus Time omslagI slutet av februari 2013 abdikerade den dåvarande påven Benedictus XVI, att abdikera är i sig ovanligt då pontifikatet nästan alltid förblir på livstid. Drygt två veckor senare skulle det slutligen förkunnas att den nya påven var Jorge Mario Bergoglio som därmed blev påve nummer 266.

Bergoglio antog alltså påvenamnet Franciskus som en hyllning till den helige Franciskus av Assisi. Vad som utmärkt Franciskus som påve är bland annat att han tagit ställning mot kränkningar av homosexuella och likaså har han försvarat kvinnans rätt till abort.

Dessa är två anledningar till varför Franciskus fått stor popularitet hos många, även utanför katolska kretsar, och stått för en riktning många betecknar som modern. Som ett resultat därav har han också fått pryda omslaget på tidskriften Time som också utnämnde honom till ”Person of the Year” 2013.

Artikel av Katolik.nu